skip to Main Content

Kinderen vormen de toekomst. Schrijnend genoeg hebben de meeste lokale kinderen nog nooit echt een kijkje in hun eigen natuur genomen. Dit staat in schril contrast met de toeristen die jaarlijks naar Zimbabwe komen om op safaritocht te gaan. Als de kinderen gevraagd wordt een giraffe te tekenen weten ze niet wat ze moeten tekenen. Als ze niet eens weten hoe een dier eruit ziet hoe kun je ze dan vragen het te beschermen? Het Painted Dog Conservation Project laat de kinderen van de lokale scholen daarom vier dagen kosteloos in het kindersafarikamp logeren. Aan een verblijf in het bush camp zijn geen kosten verbonden, het wordt volledig gefinancierd door het Painted Dog Conservation Project.

Diashow met Kinderen voeren een toneelstuk op over de bush, Kinderen die enthousiast hun logboek invullen tijdens het kindersafarikamp, en Kinderen met hun docent observeren de omgeving vanuit een uitkijkpost.

Tijdens hun verblijf leren de kinderen over de natuur, natuurbescherming en de wilde honden en gaan ze op een safari tocht door het Nationale wildpark. Het Painted Dog Conservation Project is van mening dat het heel belangrijk is kinderen kennis te laten maken met hun eigen natuur en ze te leren deze natuur te respecteren. Hopelijk zullen zij dan later geen strikken plaatsten.
Werden de kinderen vroeger door middel van voorlichting op de scholen en het organiseren van safari tripjes uit de dagelijkse ‘struggle for life’ gehaald om ze de dag van hun leven te bezorgen, nu gebeurt dit door de kinderen naar het door het project gebouwde kindersafari kamp te laten komen. Gedurende vier nachten verblijven groepen van ongeveer veertig leerlingen in dit kamp om op een speelse manier iets te leren over hun natuur. Gedurende deze dagen worden de kinderen meegenomen op safari door het nabijgelegen Hwange National Park. Vaak zien ze tijdens dit tochtje voor het eerst met eigen ogen bijvoorbeeld neushoorns en zebra’s. Ook krijgen de kinderen de gelegenheid de wilde honden die verzorgd worden in het rehabilitatie centrum te zien en wordt ze door middel van opdrachten in een speciaal omheind deel van de ‘bush’ iets geleerd over bomen en planten. Tijdens de avonden is er tijd voor dans en zang. Zowel voor als na het bezoek aan het kindersafarikamp worden de scholen door een aan het Painted Dog Conservation Project verbonden leraar bezocht om de kinderen voor te bereiden op hun bezoek of dat wat ze tijdens hun bezoek geleerd hebben na te bespreken.
Jaarlijks komen er meer dan 600 kinderen van de omringende scholen naar het bushcamp om iets te leren over de Afrikaanse Wilde honden en natuurbescherming.

Ngamo school

Er bestaat een nauwe band tussen het project en Ngamo school. Deze band is ontstaan toen het Painted Dog Conservation project enkele jaren geleden vier lerarenwoningen bij de school heeft laten bouwen. Ngamo school ligt zo afgelegen dat het zonder huisvestingsmogelijkheden niet lukte leraren te vinden. En dat terwijl het juist in dit afgelegen gebied zo belangrijk is dat kinderen naar school kunnen gaan. Het Painted Dog Conservation project heeft er voor kunnen zorgen dat er lerarenwoningen gebouwd werden. Hierdoor is het onderwijs in dit gebied zeker gesteld. Deze activiteiten staan los van natuurbescherming maar zorgen er net als het kunstprogramma van het Art & craft-centrum wel voor dat de kinderen zich kunnen blijven ontwikkelen.

Back To Top