skip to Main Content
Onderzoek

Door zoveel mogelijk wilde honden te voorzien van halsbanden met een zender kunnen de onderzoekers van het project meer te weten komen over de verspreiding van de wilde honden. En op deze manier kunnen de dieren geholpen worden als ze in de problemen komen. Daarnaast bieden deze banden door hun reflecterende materiaal bescherming als de dieren ’s nachts de weg oversteken. Op de banden is een speciale metalen plaat aangebracht die de dieren is staat stelt zich uit strikken los te rukken. Dankzij deze band hebben de wilde honden 85% kans levend uit een strik te komen. Zonder de band is dat slechts 15%.

Doordat elke hond een eigen vachtpatroon heeft is precies bekend wie bij welke groep hoort. Als een groep Afrikaanse wilde honden zich in een gebied bevindt waar hun overlevingskansen heel erg laag zijn doordat de landeigenaar ze bijvoorbeeld liever kwijt dan rijk is kan besloten worden een groep te verplaatsen. Dankzij het jarenlange onderzoek van Greg Rasmussen van het Painted Dog Conservation Project is precies bekend hoe deze dieren leven, aan welke gevaren zij blootstaan en hoe de dieren het beste gevangen, behandeld en verplaatst kunnen worden.

Toch blijven er altijd vragen onbeantwoord. Eén van die vragen is waarom de Afrikaanse wilde honden er de voorkeur aan geven buiten het National Park te leven. Op het eerste gezicht onlogisch omdat er buiten het park meer dieren gedood worden in strikken en door aanrijdingen. Zijn er misschien minder natuurlijke vijanden buiten het National Park? Kunnen de Afrikaanse wilde honden succesvoller jagen buiten het park?

Esther van der Meer heeft in haar promotieonderzoek antwoorden gevonden.
Van der Meer, Esther, 2011. – Is the grass greener on the other side? Testing the ecological trap hypothesis for African wild dogs (Lycaon pictus) in and around Hwange National Park Zimbabwe.
Samenvatting proefschrift (Engels)

Back To Top